2009. december 21., hétfő

Kertiparti

December 21. Tomboló mínuszok. Havas táj. Mit is lehetne ilyenkor csinálni. Hát egy kis forralt bor társaságában főzni kint a -10 fokban. A tüzet igyekeztünk elbarrikádozni a kavargó szél elől. Célunk a bajai halászlé elkészítése volt. Annyi különlegessége van ennek a halászlének, hogy egyáltalán nem keverik az egész főzés folyamán. A hagymát nem pirítják, és a paprikát is csak a végén adják hozzá. És nem is keveset. Vagy 15 dekát. A tálaláskor a halászlét tésztával eszik, mintha leves lenne. A halszeleteket pedig a leves után fogyasztják kenyérrel. Számomra az elkészítés is és az ízvilág is különös volt. Nagyon ízlett. Vendégül hívtuk szomszédainkat is. Aperitívnek örömömre megérkezett a saját kis szilvapálinkánk. Maga a főzési folyamat teret adott arra, hogy egy két apróságra felfigyeljek a kertben, és hogy átérezzem a téli hangulatot. Egyetlenegy hátránya van a téli kertipartinak: a többrétegű ruha minden mélységébe erős füstszag ivódik be. Így egy nagy mosás és mosakodás elengedhetetlen kísérője a főzőcskének... De mindent összevetve érdemes kipróbálni.







Nincsenek megjegyzések: