2010. február 11., csütörtök

Sörfőzés 1.rész

A csomagocskák tartalma nem más, mint egy egyszerűbb sörfőzésre-erjesztésre alkalmas szett. Hogy milyen lesz a benne elkészült nedű még nem tudom, de ahogy nézegettem a különböző főzési technikákat 3 fokozatot sikerült megkülönböztetnem:
1/ főzés malátakoncentrátumból, amit gyakorlatilag összekeverek vízzel és hozzáadott cukorral majd felfuttatott sörélesztővel a többit a természetre bízom.
2/ komló és malátából indulok ki és készítem el a sört. Hosszabb idő, de közben kihagyhatatlan az előző főzet kóstolgatása.
3/ az árpaszemeket csíráztatom, majd eltávolítva a csírát szárítom, esetlegesen pörkölöm. A többi folyamat hasonló a fent említettekhez. Ettől már csak az lenne a hosszabb folyamat, ha saját magam termeszteném meg az árpát és a többi hozzávalót.
Sokaknak biztosan eszébe jut, hogy minek ez a nagy macera. Egyszerűbb bemenni az üzletbe, megvenni a már bevált sörfajtát. De nem fordult már elő veletek, hogy már megint ugyanaz az ízvilág, vagy hogy keserű a sör vagy nem olyan, mint amilyennek szeretnéd? Na ezeken lehet módosítani az otthoni készítéssel.
A saját sörkészítés előnyei számomra:
- nincs pasztőrözés, tartósítás, amiből következik a magasabb vitamintartalom, dúsabb ízvilág
- szeretem a habos félig erjedt söröket, amiket eddig csak főzdékben volt lehetőségem inni
- a végtelen lehetőségek tárháza, a saját ízvilág beállítása megfelelő arányokkal
És persze számomra ez egy újabb hobbi, amivel remélem nem őrjítem meg az otthoniakat.

4 megjegyzés:

G írta...

Hehe ez tetszik:) Majd hozz kostolot.

baowah írta...

http://kaltenecker.sk/ egyszer majd allj meg itt, ha teheted.

GR írta...

Szeretem az ilyen helyeket. Nincs is jobb, mint egy jó vacsora helyi sörrel. Utoljára Prágában volt szerencsém valami hasonló élményben. De ha Rozsnyó felé járok semmiképpen sem fogom kihagyni a lehetőséget...

muci írta...

Áh, abszolút nem őrjítesz meg minket :) és egyáltalán nem zavar, hogy a dolgozóban a hátam mögött erjed a sör, mert melegben kell tartani a kicsikét.